Miruna to oceaniczne źródło składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawarte w niej substancje odżywcze, minerały, witaminy i aminokwasy stanowią podstawę zdrowej diety. Niestety w Polsce ryby te wciąż nie są zbyt popularne. Może wynikać to z faktu, że buławnik w naturze zamieszkuje jedynie Pacyfik i Ocean Spokojny.
Miruna – ryba, która zadziwia
Miruna to mieszkanka oceanu, która należy do ryb dorszowatych. Zamieszkuje wody Pacyfiku i Oceanu Spokojnego. Największe populacje można spotkać w pobliżu Nowej Zelandii, Chile i Argentyny. Bywa widziana także w Tasmanii i południowej Australii. W Polsce dostępna jest jedynie w postaci mrożonej.
Ryby tego gatunku wyróżnia charakterystyczny kształt ciała zwężający się ku ogonowi. Duży otwór gębowy pozbawiony jest wąsika, a płetwa grzbietowa połączona z ogonową. To ryba średniej wielkości, która nie przekracza 130 cm długości i 2 kg wagi. Nazywana jest też buławnikiem i grenadierem .Co ciekawe, miruna ma duże oczy, które sprawiają wrażenie, jakby ryba była przez cały czas zdziwiona.
Smakosze ryb cenią mirunę za wyjątkowo delikatne mięso, walory smakowe oraz bogactwo wartości odżywczych. Białe, kruche mięso pozbawione jest ości, dlatego miruna często polecana jest dzieciom.
Miruna patagońska i miruna nowozelandzka: różnice
Buławnik nowozelandzki to mieszkaniec południowo-zachodniego Pacyfiku i wybrzeży Australii. Ta drapieżna ryba poluje na mniejsze okazy, skorupiaki i kałamarnice. Dorosłe osobniki mogą osiągnąć do 130 cm długości. Kuzynem miruny nowozelandzkiej jest miruna patagońska. Odławia się ją w Ameryce Południowej. Chociaż kształtem przypomina buławnika, ma nieco inny pysk i ogon.
Co ważne, mięso obu tych odmian ma takie same wartości odżywcze. Filety są wyjątkowo chude i kruche, a bogactwo cennych składników wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Wyjątkowy smak, delikatność i jasną barwę dopełnia duża ilość białka. Dzięki temu ten rodzaj ryby można spożywać zamiennie z mięsem odzwierzęcym: białym i czerwonym.
Wartości odżywcze miruny
Miruna żyje w krystalicznie czystych wodach, dlatego jest mniej narażona na zanieczyszczenia. Jako niskokaloryczny produkt z dużą zawartością białka doskonale sprawdza się w dietach i żywieniu sportowców. Miruna zawiera:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3,
- pełnowartościowe białko,
- witaminy (w tym B12, A, C, E, PP),
- biopierwiastki (między innymi jod, żelazo, magnez, fosfor i potas),
- aminokwasy (arginina, lizyna, fenyloalanina itd.).
Właściwości miruny nadały jej miano bardzo zdrowej ryby. Polecana jest kobietom w ciąży i dzieciom. Zawartość rtęci jest wyjątkowo niska, a kwasy tłuszczowe wspomagają rozwój płodu. To dlatego tak ważne jest spożycie ryb w okresie ciąży i w czasie karmienia piersią.
Zaleca się ją także w profilaktyce alergii, astmy oskrzelowej, miażdżycy, chorób układu krążenia oraz reumatoidalnego zapalenia stawów. Obecność fosforu wpływa na zdrowie skóry i włosów. Wapń wspomaga mineralizację zębów i kości. Z kolei jod poprawia funkcjonowanie mózgu i normalizuje pracę tarczycy.
Jak przygotować mirunę?
Mięso miruny to święty graal dietetyki i profilaktyki wielu schorzeń. Wpływa na to niska ilość substancji niepożądanych, wyjątkowy smak i właściwości odżywcze. Aby w pełni wykorzystać potencjał tej ryby, nie trzeba być profesjonalnym szefem kuchni. Miruna będzie soczysta i krucha zarówno po uduszeniu na parze, jak i po usmażeniu w głębokim tłuszczu. Z dodatkiem warzyw i śródziemnomorskich przypraw stanowi pełnowartościowy posiłek.
Filety z miruny, czyli w zdrowym ciele zdrowy duch
Według specjalistów z zakresu żywienia miruna ma spory wpływ na poprawę i zachowanie zdrowia. Ta oceaniczna ryba wywodzi się z Atlantyku i Oceanu Spokojnego, ale w Polsce dostępna jest w mrożonej postaci. Profilaktycznie polecana jest dzieciom i dorosłym, a szczególnie kobietom w ciąży. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłowy rozwój płodu, a białko, witaminy i minerały to podstawowy element zbilansowanej diety.
Filety z miruny to lekkostrawna potrawa o wartościach prozdrowotnych. Nie posiadają ości, a ilość rtęci jest znikoma. Obecność tylu cennych składników mineralnych i właściwości odżywczych jest wynikiem sposobu przygotowania ryby. Miruna filetowana jest zaraz po złowieniu, a następnie mrożona. Dzięki temu nie traci na smaku i zachowuje cenne wartości odżywcze.