Obecnie znanych jest kilka odmian pięknej ryby, jaką jest jesiotr. Od wieków jest on ceniony za świetne walory smakowe. Warto jednak wiedzieć, że jest to marzenie wędkarzy. Poniżej dowiesz się dlaczego!
Jak wygląda jesiotr zachodni?
Cechą charakterystyczną jest tutaj wydłużony grzbiet. Oto inne cechy gatunku:
- Lekko pofałdowana powierzchnia grzbietu pokryta jest tarczkami, które są kojarzone przede wszystkim z tym gatunkiem;
- U małych osobników te tarczki niejednokrotnie przeradzają się w kolce;
- Na grzbiecie ryby, jaką jest jesiotr dominuje kolor szary z lekkim odcieniem niebieskiego lub zieleni;
- Otwór gębowy u tego gatunku jest umieszczony od dołu na wydłużonym pyszczku. Pozwala to jesiotrom na łatwiejsze pobieranie pokarmu z dna zbiornika.
W jakich rzekach występuje ta ryba?
Zarówno jesiotr ostronosy jak i jesiotr syberyjski nie występuje już w polskich rzekach. Do zmniejszenia, a z czasem do zupełnego zlikwidowania populacji tych ryb w polskich wodach płynących przyczyniły się liczne akty kłusownicze. Dodatkową barierą dla rozrodu tych ryb było tworzenie zapór na korytach. W planach jest jednak odnowienie populacji rodzimych ryb wędrownych.
Jesiotr bałtycki – jak wyglądał i z czym jest mylony?
Bałtycka odmiana jesiotrów była bardzo często mylona z odmianą białą. Gdy jeszcze te ryby występowały w niektórych częściach kraju to nie było do końca jasne, z którą z odmian wędkarze mieli do czynienia. Pierwsza z wymienionych odmian wyróżniała się dużą liczbą tarczek, które były rozmieszczone niemalże na całym ciele. Ze względu na duże walory smakowe i małą ilość ości, zaczęto prowadzić intensywne odłowy. Amatorzy pieczonego jesiotra doprowadzili ostatecznie do ich wyginięcia. Obecnie spotkać można natomiast inne odmiany, którymi zarybiane są niektóre zbiorniki w Polsce.
Jak wygląda rozród jesiotrów?
Jesiotr należy do gatunku ryb wędrownych i anadromicznych. Oznacza to, że może występować w dwóch środowiskach jednocześnie. Mimo tego, że dawniej duże osobniki większość życia spędzały w Bałtyku to na tarło schodziły do większych rzek. Do nich zaliczały się: Odra, Dźwina, Wisła czy Newa. To właśnie w dopływach naszego morza samice składały ikrę, która znana jest także jako kawior.
Odradzanie gatunków w Polsce
Polski Związek Wędkarski na polecenie Ministerstwa Rolnictwa dokłada wszelkich starań, aby przywrócić jesiotry do naszych wód. W związku z tym prowadzi się częste zarybienia jesiotrem syberyjskim. W wielu zbiornikach można spotkać również jesiotra ostronosego, którego układ kostny i płetwy do złudzenia przypominają te, które występowały u odmian, jakie niestety wyginęły. Największym eksporterem i hodowcą jesiotrów są obecnie Chiny. Hoduje się tam głównie odmianę japońską, która jest świetnym źródłem doskonałego kawioru. Wszystko wskazuje na to, że za jakiś czas wędkarze będą mogli częściej cieszyć się połowu tych pięknych ryb.
Na co można złowić jesiotra?
Zdaniem wędkarzy, najlepszym sposobem na skuteczne skuszenie jesiotrów jest użycie za przynęt tego co występuje w zbiorniku, w którym rozwijają się te ryby. W przypadku wędkowania metodą gruntową warto postawić na drobne mięczaki. Okazuje się, że jesiotry chętnie pobierają przynęty w postaci różnokolorowych kulek proteinowych, pływających waftersów czy mniejszych dumbellsów.
Warto odwiedzać zbiorniki komercyjne
Żeby cieszyć się ze sportowego łowienia jesiotrów, warto udać się na niektóre zbiorniki PZW oraz na akweny komercyjne, które są ostatnio częściej zarybiane narybkiem oraz większymi osobnikami omawianego tutaj jesiotra. Do połowów tych ryb można też używać naturalnych przynęt (kukurydza, groch, dendrobena).