Wśród ryb łowionych często w Polsce występuje również wzdręga zwana krasnopiórką. Gatunek ten jest często, zwłaszcza przez początkujących miłośników wędkarstwa, mylony z innymi. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, co wyróżnia wzdręgę i jak ją złowić.
Wzdręga – charakterystyka ryby
Wzdręga jest rybą długowieczną i żyje nawet do 20 lat. Osiąga maksymalnie do 40 cm długości, choć zwykle poławiane są osobniki ok. 25–30 cm. Maksymalna waga to 1 kg. Jest to ryba z rodziny karpiowatych.
Wygląd ryby
Ciało wzdręgi jest bocznie spłaszczone, co upodabnia gatunek do płoci. Między parzystymi płetwami piersiowymi i odbytowymi występuje ostry kil brzuszny w całości pokryty łuskami. Z drugiej strony płetwa grzbietowa zaczyna się dopiero przy linii kończącej płetwy piersiowe. Mają one kolory od krwistoczerwonego do szaroczerwonego. Wzdręga ma niewielki otwór gębowy. Jest on miękki, wypełniony zębami gardłowymi i skierowany lekko ku górze. Tęczówka jest zwykle żółta, rzadziej pomarańczowa.
Tarło wzdręgi
Ryby te dojrzałość płciową osiągają po drugim roku życia, a przed czwartym. Odbywają tarło przede wszystkim w maju, czasami również w kwietniu i czerwcu, zależnie od temperatury wody. Samice składają do 100 000 czerwonych jaj ikry, zazwyczaj na roślinności wodnej, do których się przyczepiają. Łatwo zauważyć okres tarła u samców, które pokrywają się wysypką tarłową.
Pożywienie ryby
Wzdręga lubi odżywiać się w pierwszym okresie swojego życia przede wszystkim planktonem. Dopiero po osiągnięciu 7 cm wzdręga nie pogardzi innym pożywieniem, zazwyczaj roślinnym. Ryba ta lubi również małe organizmy zwierzęce.
Obszar występowania Scardinius erythrophthalmus
Wzdręgę możesz spotkać praktycznie w całej Europie. Licznie występuje również w Polsce. Jest to ryba stadna, która bytuje przede wszystkim w wolno płynących rzekach i jeziorach. Preferuje głównie muliste dno i zarośnięte miejsca, choć przebywa bliżej powierzchni niż pozostałe gatunki. Z uwagi na wygląd i warunki bytowania krasnopiórki są idealne do hodowli przy domu, na przykład w stawie.
Krasnopiórka – gdzie, kiedy i jak ją łowić?
Aby złowić wzdręgę, musisz najpierw przygotować odpowiedni sprzęt. Ważna jest też pora połowu i jego metoda. Oto szczegóły.
Sprzęt na wzdręgę
Aby złowić ten gatunek, musisz przygotować przede wszystkim lekką wędkę spławikową. Spławik nie może być zbyt ciężki – najlepszy jest taki o wadze do 1 g. Wybierz również niewielkie haczyki, maksymalnie 8, ale sprawdzą się też 16. Żyłki zalecane do takiego kompletu to 0,14. Jako że ryba ta pływa przede wszystkim przy powierzchni wody, wystarczy grunt do 20 cm.
Kiedy i gdzie bierze wzdręga?
Gatunek ten nie ma specjalnych preferencji, jeśli chodzi o porę roku. Połów jest możliwy od wiosny do jesieni, ale najbardziej efektywny bywa latem. W ciepłe dni najlepiej jest ją łowić przed południem. Wzdręga prowadzi raczej przybrzeżny styl życia. Lubi okolice szuwarów i miejsca położone blisko drzew.
Przynęta i zanęta
Najlepsze efekty osiągniesz, łowiąc wzdręgę na kukurydzę. Ryba ta bierze również na larwy niektórych robaków. Warto stosować w jej przypadku zanętę. W tej roli doskonale sprawdzi się po prostu zwykły pokruszony chleb. Można go również używać w formie przynęty.
Wędkarstwo – okres i wymiar ochronny
Każdy wędkarz powinien znaleźć te dwa warunki połowu danego gatunku ryby. W przypadku wzdręgi nie obowiązuje okres ochronny. Wymiar ochronny wynosi natomiast 15 cm.
Rekord Polski – wzdręga
Największą rybę tego gatunku w Polsce złowił w 2005 roku wędkarz Robert Kozera. Wzdręga liczyła aż 46 cm przy wadze 1,69 kg.
Wzdręga należy do ryb, które są dość często łowione przez polskich wędkarzy. Z jednej strony uważa się, że jest dość kapryśna, z drugiej – że jej połów jest stosunkowo łatwy. Jest to gatunek podobny do płoci i często z nią mylony, zwłaszcza przez początkujących amatorów wędkowania. Możesz hodować ją w oczku wodnym przy domu – jest mniej kapryśna niż np. karpie koi.