Karmazyn to długowieczna ryba o czerwonym ubarwieniu. Zamieszkuje między innymi Atlantyk i wybrzeża północnej Europy, gdzie żywi się głównie planktonem. Jako drapieżnik poluje też na mniejsze ryby i bezkręgowce. I chociaż dla człowieka nie stanowi zagrożenia, kolce powodują bolesne ukłucia, a rany długo się goją. Mimo to ryby te cenione są za niską zawartość tłuszczu i cholesterolu oraz dużą ilość białka.
Karmazyn – długowieczny mieszkaniec głębin
Karmazyn to ryba zamieszkująca w głębokich wodach zachodniego Oceanu Atlantyckiego. Znany jest głównie w krajach azjatyckich i w Norwegii, ale jego wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne cenione są także w Europie. W Polsce w naturze nie występuje, jednak przepisy na karmazyna chętnie testują tematyczne restauracje. Mogą to być miejsca skupione na kuchni azjatyckiej albo knajpy typowo rybne. Warto jednak pamiętać, że populacja tych ryb jest przełowiona. To właśnie dlatego odradza się kupowanie ich od rybaków.
Niekiedy nazywany jest okoniem morskim, ale w rzeczywistości nie ma z nim nic wspólnego. Żyjąc w głębinach schodzi nawet do 1000 metrów pod poziom morza. To tam żywi się drobnymi rybami i skorupiakami. Co ciekawe, ryba ta żyje nawet 60 lat, ale dojrzałość płciową osiąga dopiero po 10 latach. Najstarszy znany przedstawiciel gatunku pojawił się w 2013 roku u wybrzeży Alaski. 200-letni okaz ważył niemal 18 kg przy długości ponad 100 cm!
Jak przyrządzić mięso karmazyna?
Karmazyn jest rybą drapieżną, która poza planktonem żywi się mniejszymi gatunkami ryb oraz bezkręgowcami. Zimne, krystalicznie czyste wody Atlantyku to mniej szkodliwych dla człowieka substancji i bardziej sprężyste mięso.
Jako delikatna, krucha ryba karmazyn może być przyrządzany na wiele sposobów. Stanowi składnik curry, zupy rybnej albo dodatek do kanapek. Może być ciekawą przystawką lub sycącym daniem głównym. Ze względu na delikatność smaku najlepiej sprawdza się jako potrawa gotowana, duszona na parze, pieczona lub grillowana.
Szczególnie ceniona jest tusza i filet z karmazyna. Charakterystyczna czerwonawa skóra ukrywa wyjątkowo smaczne mięso: białe, średnio tłuste i z małą ilością ości. To jeden z większych kulinarnych delikatesów, który nietrudno przyrządzić. Wystarczy odrobina masła klarowanego albo oliwy i kilka kropel soku z cytryny. Świetnie sprawdza się też w towarzystwie warzyw, ryżu i ziemniaków oraz rozmaitych sosów. Jako ryba wędzona może stanowić dodatek do sałatek i kanapek.
Selen, fosfor, witamina B12, czyli wartości odżywcze karmazyna
Karmazyn to składnica białka, aminokwasów egzogennych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest niskotłuszczowy i lekkostrawny. Jego regularne spożywanie zaleca się nie tylko sportowcom i osobom dbającym o dietę, ale też dzieciom i kobietom w ciąży.
Zawarte w tej rybie składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor, magnez, selen czy witamina B12 pozytywnie wpływają na cały organizm człowieka. Co ważne, karmazyn zawiera jedynie 1,54 g tłuszczu i tylko 52 mg cholesterolu. Regularne spożywanie tych ryb pozwala wzmocnić układ odpornościowy, usprawnić pracę mózgu i zapobiec rozwojowi chorób serca. Jako źródło wapnia i witaminy D dba o kondycję układu kostnego, zapobiega alergii i cukrzycy. Dieta zawierająca karmazyny to także antidotum na anemię. Witamina B12 nie występująca naturalnie w organizmie człowieka odpowiada za wytwarzanie czerwonych krwinek, co pozwala zapobiegać stanom anemicznym.
Egzotyczna ryba, która przeżyje niejednego człowieka
Ten drapieżny mieszkaniec zimnych wód Atlantyku to wyjątkowo długowieczna ryba. Najstarszy wyłowiony okaz miał 200 lat! I chociaż wygląd zewnętrzny może przerażać – karmazyn ma dużą głowę i wielkie oczy – jego walory smakowe całkowicie to rekompensują. Delikatne mięso, mała ilość ości i bogactwo cennych składników… Czego chcieć więcej?
Nie ma wątpliwości, że ryba to ważna część prawidłowo zbilansowanej diety. Duża zawartość białka, kwasów tłuszczowych i składników mineralnych daje jej miejsce na podium wśród zdrowej żywności. Poza właściwościami odżywczymi karmazyn kusi delikatnym smakiem, jasnym mięsem i niską zawartością tłuszczu. Jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. To doskonałe danie dla sportowców, kobiet w ciąży i osób z problemami żołądkowymi.
W Polsce karmazyn uznawany jest za rybę egzotyczną. Na próżno szukać go na sklepowych półkach. Dostępny jest jedynie w kilku restauracjach. Co ważne, jest to gatunek zagrożony wyginięciem, więc przy zakupie zalecane jest zwracanie uwagi na certyfikat MSC.