Okoń jest chudą rybą będącą źródłem pożytecznych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu i witaminy B6. Z jego spożywaniem powinny uważać dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ drapieżnik posiada w swoim składzie liczne pokłady rtęci. Jeśli zatem jesteś zainteresowany prewencją nowotworów, poprawą wzroku oraz wzmocnieniem kośćca, nie zapomnij o tym składniku menu.
Okoń – charakterystyka
Okoń jest rybą drapieżną należącą do rodziny okoniowatych. Ryba występuje w wodach płynących, stojących i słonawych wodach przybrzeżnych. Żyje na wysokości nieprzekraczającej 1 000 metrów nad poziomem morza. Okonie są bardzo żarłocznymi rybami. Żerują całą dobę, a żywią się wszelkiego rodzaju skorupiakami. Młode okonie preferują plankton oraz ikrę innych ryb. Okoń nie ma żadnego znaczenia z gospodarczego punktu widzenia.
Wygląd
Długość dorosłego okonia sięga 60 centymetrów, a jego waga może osiągnąć 4,8 kilograma. Na pokrywach skrzelowych ryby znajdują się ostre kolce. Otwór gębowy jest duży, szeroki i sięga aż do samych oczu. Ryba ma ciemnoszary lub srebrny grzbiet, który rozjaśnia się wraz ze schodzeniem w stronę brzucha. Ten jest zupełnie biały. Boki okonia przeszyte są czarnymi smugami. Ryba posiada dużą, szarą płetwę grzbietową z czarną plamką w tylnej części.
Występowanie
W Polsce występuje okoń europejski (Perca fluviatilis), zwany również okoniem pospolitym lub zwyczajnym. Naturalnym zasięgiem występowania gatunku jest cała Europa (za wyjątkiem północnych krańców Szkocji i południowych części Europy) oraz Azja. Rybę sprowadzono również do Irlandii i Australii.
Połów
Okonie najlepiej łowić przy pomocy haczyka o numerze 10, wędziska w typie feeder oraz żyłki o grubości 0,25 mm. Wielbiciele metody spławikowej również nie powinni się zawieść, o ile posłużą się spławikiem o wyporności 5 gramów. W spinningu zaleca się stosowanie metody klasycznej, drop shot-u oraz bocznego troku.
Warto pamiętać, że w przypadku okoni wyznaczony został wymiar ochronny ryby. W tym przypadku wynosi on 15 centymetrów.
Okoń atakuje naturalne oraz sztuczne przynęty, ale doświadczeni wędkarze zdecydowanie polecają czerwone i białe robaki i dżdżownice ziemne. Najlepszym czasem do połowów jest przełom września i października. Wówczas temperatura wód spada do poziomu, w którym drapieżniki stają się bardziej żywotne oraz częściej i chętniej żerują.
Rozmnażanie
Tarło okoni odbywa się na płyciznach i trwa od marca do czerwca. Samica jest w stanie złożyć od 12 do 300 tysięcy ziaren ikry. Znajdują się one na kamieniach i roślinach wodnych. Wylęg następuje po około 2–3 tygodniach.
Okoń morski – właściwości zdrowotne
Okoń cechuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Zawdzięcza to obfitowaniem w wartości odżywcze. Ten drapieżnik to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, co sprawia, że stanowi alternatywę dla mięsa zwierzęcego. Dodatkowo zawiera aminokwasy egzogenne:
- lizynę;
- leucynę;
- walinę;
- izoleucynę;
- treoninę.
W okoniu ponadto znajduje się:
- selen;
- witamina D;
- witamina B6;
- kwasy tłuszczowe omega-3;
- potas;
- sód;
- fosfor;
- żelazo;
- wapń;
- magnez;
- witamina A.
Wielonasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybie są polecane szczególnie w chorobach, takich jak:
- miażdżyca;
- reumatoidalne zapalenie stawów;
- astma;
- alergia;
- choroby układu krążenia.
Zawarta w rybie witamina D sprzyja leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz depresji. Witamina B6 wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę serca. Selen działa przeciwstarzeniowo, uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy oraz obniża ryzyko zapadalności na nowotwory. Kwas DHA natomiast stymuluje wzrost komórek nerwowych i wpływa na prawidłowe widzenie.
Podsumowując, okoń jest rybą drapieżną, którą bez problemu złowimy w polskich wodach. Nie posiada ona żadnego znaczenia gospodarczego, ale za to cechuje się licznymi właściwościami leczniczymi. Spożycie mięsa okonia powinny ograniczyć kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz małe dzieci. Wszystko to za sprawą rtęci, która znajduje się w składzie ryby.