Okoń morski, okoń europejski, okoń pospolity – charakterystyka, składniki odżywcze

Okoń jest rybą drapieżną, która co prawda nie ma dużego znaczenia z punktu widzenia gospodarki, ale jest istotnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Sprawdziliśmy, co charakteryzuje tego drapieżnika i dlaczego warto sięgać po niego w kuchni!
okoń

Okoń jest chudą rybą będącą źródłem pożytecznych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu i witaminy B6. Z jego spożywaniem powinny uważać dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ drapieżnik posiada w swoim składzie liczne pokłady rtęci. Jeśli zatem jesteś zainteresowany prewencją nowotworów, poprawą wzroku oraz wzmocnieniem kośćca, nie zapomnij o tym składniku menu.

Okoń – charakterystyka

Okoń jest rybą drapieżną należącą do rodziny okoniowatych. Ryba występuje w wodach płynących, stojących i słonawych wodach przybrzeżnych. Żyje na wysokości nieprzekraczającej 1 000 metrów nad poziomem morza. Okonie są bardzo żarłocznymi rybami. Żerują całą dobę, a żywią się wszelkiego rodzaju skorupiakami. Młode okonie preferują plankton oraz ikrę innych ryb. Okoń nie ma żadnego znaczenia z gospodarczego punktu widzenia.

Wygląd

Długość dorosłego okonia sięga 60 centymetrów, a jego waga może osiągnąć 4,8 kilograma. Na pokrywach skrzelowych ryby znajdują się ostre kolce. Otwór gębowy jest duży, szeroki i sięga aż do samych oczu. Ryba ma ciemnoszary lub srebrny grzbiet, który rozjaśnia się wraz ze schodzeniem w stronę brzucha. Ten jest zupełnie biały. Boki okonia przeszyte są czarnymi smugami. Ryba posiada dużą, szarą płetwę grzbietową z czarną plamką w tylnej części.

Występowanie

W Polsce występuje okoń europejski (Perca fluviatilis), zwany również okoniem pospolitym lub zwyczajnym. Naturalnym zasięgiem występowania gatunku jest cała Europa (za wyjątkiem północnych krańców Szkocji i południowych części Europy) oraz Azja. Rybę sprowadzono również do Irlandii i Australii.

Połów

Okonie najlepiej łowić przy pomocy haczyka o numerze 10, wędziska w typie feeder oraz żyłki o grubości 0,25 mm. Wielbiciele metody spławikowej również nie powinni się zawieść, o ile posłużą się spławikiem o wyporności 5 gramów. W spinningu zaleca się stosowanie metody klasycznej, drop shot-u oraz bocznego troku.

Warto pamiętać, że w przypadku okoni wyznaczony został wymiar ochronny ryby. W tym przypadku wynosi on 15 centymetrów.

Okoń atakuje naturalne oraz sztuczne przynęty, ale doświadczeni wędkarze zdecydowanie polecają czerwone i białe robaki i dżdżownice ziemne. Najlepszym czasem do połowów jest przełom września i października. Wówczas temperatura wód spada do poziomu, w którym drapieżniki stają się bardziej żywotne oraz częściej i chętniej żerują.

Rozmnażanie

Tarło okoni odbywa się na płyciznach i trwa od marca do czerwca. Samica jest w stanie złożyć od 12 do 300 tysięcy ziaren ikry. Znajdują się one na kamieniach i roślinach wodnych. Wylęg następuje po około 2–3 tygodniach.

Okoń morski – właściwości zdrowotne

Okoń cechuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Zawdzięcza to obfitowaniem w wartości odżywcze. Ten drapieżnik to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, co sprawia, że stanowi alternatywę dla mięsa zwierzęcego. Dodatkowo zawiera aminokwasy egzogenne:

  • lizynę;
  • leucynę;
  • walinę;
  • izoleucynę;
  • treoninę.

W okoniu ponadto znajduje się:

  • selen;
  • witamina D;
  • witamina B6;
  • kwasy tłuszczowe omega-3;
  • potas;
  • sód;
  • fosfor;
  • żelazo;
  • wapń;
  • magnez;
  • witamina A.

Wielonasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybie są polecane szczególnie w chorobach, takich jak:

  • miażdżyca;
  • reumatoidalne zapalenie stawów;
  • astma;
  • alergia;
  • choroby układu krążenia.

Zawarta w rybie witamina D sprzyja leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz depresji. Witamina B6 wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę serca. Selen działa przeciwstarzeniowo, uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy oraz obniża ryzyko zapadalności na nowotwory. Kwas DHA natomiast stymuluje wzrost komórek nerwowych i wpływa na prawidłowe widzenie.

Podsumowując, okoń jest rybą drapieżną, którą bez problemu złowimy w polskich wodach. Nie posiada ona żadnego znaczenia gospodarczego, ale za to cechuje się licznymi właściwościami leczniczymi. Spożycie mięsa okonia powinny ograniczyć kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz małe dzieci. Wszystko to za sprawą rtęci, która znajduje się w składzie ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
lin

Ryba lin (tinca tinca) – wędkarski poradnik jak łowić najlepsze okazy

Next Article
turbot

Turbot – czym jest scophthalmus maximus? Jak patroszyć i piec rybę?

Related Posts